Skip to content

Dani otvorenih vrata HNK Varaždin. U tjednu od 03.09.-10.09.  svaki dan igra po jedan naslov s repertoara povodom obilježavanja 150 godina od otvorenja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Cijena ulaznice je 4 eura. 

Majka hrabrost i njezina djeca  –  03. 09. u 19,30 sati  – VELIKA SCENA 

Slavni Brechtov antiratni komad, tužan, ciničan, poetičan. O strahovima i tjeskobi kao rezultatu uznemirujućih misli o razlozima rata. U što se pretvaramo kad preživljavamo pod svaku cijenu?

 https://www.hnkvz.hr/predstava/bertolt-brecht-majka-hrabrost-i-njezina-djeca/

Enigmatske varijacije – 04.09.  u 19,30 sati – VELIKA SCENA

 Izoliranom od svijeta na otoku u Norveškoj, piscu, nobelovcu, u posjet dolazi novinar koji nastoji doznati istinu o autorovom posljednjem hit – romanu, ali i osobnim, intimnim pojedinostima. Gotovo u žanru trilera, drama puna brzih i neočekivanih obrata na kraju, uz autorove česte autobiografske motivske preokupacije, bolest, smrt i ljubav, otkriva čvrstu vezu između njih dvojice.

 https://www.hnkvz.hr/predstava/enigmatske-varijacije-eric-emmanuel-schmitt/

Miroslav Krleža: LEGENDA/Novozavjetna fantazija u tri slike-  05.09. u u 20 sati, SCENA ROGOZ 

 Uvjereni smo da je bezvremena tema i Krležino pismo kreativna poslastica za proces u kojem se  nalazimo. Kao autorski tim, Krležinu temu i motive uzimamo kao „vlastito breme“ da bismo prikazali probleme ljudske egzistencije danas kada sve manje tragamo za istinom i sve rjeđe prihvaćamo odgovornost slobode i ljubavi.

https://www.hnkvz.hr/predstava/miroslav-krleza-legenda-novozavjetna-fantazija-u-tri-slike/

  Chrsistopher Hampton: Potpuna pomrčina, 06.09.  u 19,30 sati, VELIKA SCENA 

Biografska drama Christophera Hamptona, uz pomno proučene činjenice vješto uklopljene u dijalog, filigramski ocrtava sudbine dvojice iznimnih pjesnika, Paula Verlainea i Arthura Rimbauda, suptilno prikazujući njihov intenzivan, stvaralački i ljubavnički, odnos. U predstavi igraju Marinko Prga, Nikša Eldan, Ljiljana Bogojević, Katarina Arbanas, Zdenko Brlek i Filip Eldan.

https://www.hnkvz.hr/predstava/christopher-hampton-potpuna-pomrcina/

Tartuffe, Tartuffe, Tartuffe- 07.09. u 19,30 sati- VELIKA SCENA 

 Riječ je o suvremenom čitanju klasika  francuskog komediografa J.B.P. Molièra kojeg je režirao Ivan Plazibat. Komedija koja ismijava ljudsku naivnost te na stup srama stavlja privilegiranu društvenu kastu, u Plaziblatovom je iščitavanju i kritika suvremenog društva. U predstavi igraju  Marinko Prga, Karlo Mrkša, Hana Hegedušić, Sunčana Zelenika Konjević, Ljiljana Bogojević, Matko Buvač, Elizabeta Brodić, Filip Eldan, Robert Španić i Nikša Eldan.

https://www.hnkvz.hr/predstava/tartuffe/

 Yasmina Reza: Art 08.09. u 21 sat – SCENA ROGOZ 

Tekst Art  francuske dramatičarke Yasmine Reze govori o prijateljstvu, naizgled neraskidivom koje postaje narušeno kad jedan od prijatelja odluči kupiti apstraktnu sliku, potpuno bijelo platno. Preispitivanje života naglašava razlike u njihovim odnosima i mijenja im poglede na prijateljstvo. Otkako je premijerno prikazan u Francuskoj 1994., Art je preveden na brojne jezike i osvojio je mnoge nagrade za najbolju komediju, uključujući nagrade Olivier i Tony.

https://www.hnkvz.hr/predstava/yasmina-reza-art/

Bogovi-  09.09. u 19,30 sati- VELIKA SCENA 

 Dalibor Matanić je režirao u varaždinskom kazalištu predstavu prema svom tekstu pod naslovom Bogovi. To je nastavak  njegovih kazališnih istraživanja s referencama na neke od kultnih filmova. Generacijski sukob unutar hrvatske obitelji razotkriva i obiteljske traume i društveni kontekst nasilnih praksi. Koje su posljedice suočavanja s istinom?

U predstavi igraju Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Elizabeta Brodić. Beti Lučić, Robert Plemić, Hana Hegedušić, Karlo Mrkša, Stojan Matavulj

https://www.hnkvz.hr/predstava/dalibor-matanic-bogovi/

Georges Feydau: Buba u uhu , 10.09. u 19,30 sati- VELIKA SCENA 

Radnja prikazuje kako Raymonde Chandebise postaje uvjerena kako njen suprug Victor Emanuel ne može vršiti bračne dužnosti zbog nevjere te to nastoji provjeriti tako što mu podmetne lažno ljubavno pismo nepoznate žene, što izaziva niz kaotičnih nesporazuma. Predstavnici visokog društva, pa i njihova posluga, svoj opsceni život vode u hotelu „Kod vragolaste mace“. U nezamislivim situacijama pojačava se napetost do samog kraja, urnebesna zbrka u kojoj padaju maske, a sve zbog – „bube u uhu“.

https://www.hnkvz.hr/predstava/georges-feydeau-buba-u-uhu/